Svi dijelovi stolarije

Staklo

Staklo je najvažniji element u prozoru kada se radi o toplinskoj, svjetlosnoj i zvučnoj izolaciji, ali i o estetskom izgledu. Staklo koje se danas najčešće koristi u građevinarstvu je IZO-staklo (sendvič staklo), sastavljeno je od dvije ili više staklenih ploča, koje mogu biti različitih tipova, npr. Low-E, float, stopsol, parsol itd.

Staklene ploče su između sebe razdvojene s jednim ili dva međustaklena prostora napunjenim zrakom ili plinom. Da međustakleni prostor ne bi propuštao vodenu paru ili plinove, staklene ploče su po rubovima spojene organskim brtvama odnosno ljepilima, ili su zavarene.

U «hermetički» zatvorenom prostoru između staklenih ploča nije vakum kako se često misli već suhi zrak ili plin.

IGM Visoko, u proizvodnji proizvoda od aluminija i PVC koristi standardno staklo od 4+10 mm, Low-E staklo od 4 i 6 mm, ostala obojena i reflektirajuća stakla, te standardna sendvič stakla 4+16+4 mm. Prostor između staklenih ploča po zahtjevu puni plinom argon. Dobavljači stakla su renomirane bosansko-hercegovačke firme: Rama-glas d.o.o Sarajevo, Kristal d.o.o Vitez i Ferhem d.o.o Tuzla.

staklo

Toplinska izolacija IZO stakla

K-faktor je koeficijent prelaska toplinske energije tj. parametar koji pokazuje količinu topline koja se prenosi kroz staklo izraženo u Watima kroz 1 m² staklene površine za 1°K temperaturne razlike između dva prostora. Taj podatak određuje veličinu toplinske izolacije IZO stakla i što je K-faktor niži, toplinska izolacija je veća. Ugradnjom IZO stakla s niskim k-faktorom postižemo velike uštede na grijanju prostora, a time posredno utičemo i na smanjenje zagađenja okoline.

Zaštita od provale

Alt Text

Prilikom izrade novih ili preuređenja starih ulaznih vrata, važno je definisati nivo sigurnosti od provale. Sva vrata proizvedena kod nas opremljena su standardnom ciindar bravom koja se isporučuje sa tri ključa. Postoji mogućnost ugradnje dodatnih brava. Kod aluminijskih vrata, osim ugradnje dodatne brave u nova vrata, najčešća protuprovalna brava zapravo je modificirana cilindar brava koja preko specijalnog mehzanizma omogućava zaključavanje vrata u tri tačke na istoj strani vrata. Moguće ju je ugraditi u gotovo svaka nova aluminjska vrata i omogućava solidan nivo zaštite od provale pomoću raznih poluga i drugih “jednostavnijih” metoda.

Osim brave, prilikom definisanja zašite od provale potrebno se odlučiti za vrstu i izgled šteke, kugle, rukohvata i drugih elemenata o kojima, i od kojih ovisi, izabrani model protuprovalnog sistema. Sve ove pojedinosti možete lako odabrati iz kataloga naših dobavljača i u saradnji sa našim stručnjacima.

Rolete

Alt Text

Rolete se montiraju se u gornjem djelu iznad prozora i koriste se za zaštitu od sunca, kao i za vizuelnu zaštitu prostorije. Mogu se pokretati ručno i uz pomoć elektromotora. Rolete na ručno pokretanje su danas zastupljenije, no u zadnjih nekoliko godina, povećala se upotreba i roleta s pokretanjem pomoću elektromotora. Isporučuju se najčešće u bijeloj ili sivoj boji, ali ih je moguće dobiti i u drugim bojama.

Automatski zatvarač vrata (pumpa za vrata)

Alt Text

Zatvarač za vrata ili pumpa za vrata namijenjen je za različite namjene kao što je potreba za protuprožarnim vratima, stalno držanje vrata u otvorenom položaju, otvaranje i zatvaranje bez otpora itd.

Prozorske klupice

Alt Text

Prozorske klupice su donji dio prozora. Služe kao zaštita zidova, ali danas se koriste i kao zaštita horizontalnog dijela zida i kao dekorativni element. Postoje vanjske i unutrašnje prozorske klupice. Dok vanjske moraju biti otporne na atmosferski utjecaj, a dizajnom i bojom prilagođene fasadi objekta, unutrašnje pak moraju biti izrađene od “toplijih materijala i bolje završne obrade. Vanjske klupice najčešće su izrađene iz prirodnog kamena, aluminija, pocinčanog čelika ili umjetnog kamena, dok su unutrašnje najčešće izrađene iz plemenitog drveta, kamena ili vodootporne iverice. Osim ručno izrađenih klupica po želji, naručioci se često odlučuju za industrijski izrađene klupice koje se dodatnom obradom prilagođavaju situaciji na objektu. Ovakve su klupice često svojim omjerom cijena-kvaliteta zantno prihvatljivije.

Mrežice za zaštitu od insekata

Alt Text

Komarice su aluminijski ili PVC okviri sa zaštitnom mrežom koja propušta zrak, ali ne inskete. Praktično u toplijim i vlažnijim krajevima kao i prostrijama u kojima skladištimo namirnice ili kuhinjama. Najčešće se montiraju s vanjske strane prozora.

Okovi

Okovi koje ugrađujemo zadovoljavaju sljedeće zahtjeve:

– Omogućavaju lako i trajno upravljanje otvorima
– Otporni su na atmosferske utjecaje i agresivnost zraka
– Omogućavaju dobro brtvljenje i dodatno osiguravaju stabilnost krila
– Maksimalno povećavaju sigurnost te štite od provala i mogućnosti lakog uništenja ili nepoželjnog rastavljanja prozora

Okovi koje ugrađujemo imaju višestepeno kipanje, prozor se otvara na kip u više stepeni, prvi stepen omogućava da imate sigurno provjetravanje prostora (propisano zakonom) i istovremeno zaštitu od kiše i kad u prostoru niko ne boravi. Takvo kipanje mora osigurati maksimalnu sigurnost od neželjenih gostiju, isto kao da je prozor potpuno zatvoren.

Brtve

Brtve imaju više funkcija od kojih su neke: zaštita od prodora atmosferalija, buke, prašine, hladnoće, vjetra, itd. Bitno je da se kao brtve u profilima ugrađuju trajnoelastični materijali kako bi se funkcionalnost zadržala tokom dugog niza godina.

Alt Text
Alt Text