Aluminijska bravarija

Aluminijska bravarija je vrlo pogodna za sve vrste poslovnih i stambenih objekata sa mogućnošću otvora sa većim površinama stakla zbog svoje čvrstoće. Aluminijska bravarija je sve zastupljenija na našim prostorima upravo zbog svoje kvalitete, postojanosti i lakoće održavanja. Posebno je pogodna za izradu elemenata sa većim statičkim zahtjevima. Istodobno je lagana ali i vrlo čvrsta te potpuno otporna na hrđu.

U proizvodnji proizvoda od aluminijuma, kao metala koji danas ima veliku svakodnevnu upotrebu u gradnji konstrukcija, prozora, vrata i fasada, koriste se profili BH proizvođača FEAL d.o.o. Široki Brijeg, te profili turskog proizvođača Feniş iz Istanbula.

Prozori i vrata izrađeni od aluminijskog profila trenutno su jedni od najkvalitetnijih proizvoda na tržištu. Govoreći o njihovoj kvaliteti posebno treba istaknuti njihova statička svojstva i visoku čvrstoću materijala. Što se tiče trajnosti aluminijske stolarije ona je jedna od najdugotrajnijih na današnjem tržištu. Kod većine proizvođača garancija na aluminijske proizvode je od 5 do 10 godina, što je potvrda njene izdržljivosti i kvalitete.

Alt Text

Bitno je razlikovati aluminijske profile s termičkim mostom i bez termičkog mosta, tzv. “topli” i “hladni” profili. Termički most je plastični umetak dužinom profila koji služi za odvajanje vanjskog od unutrašnjeg dijela profila kako bi se spriječilo kondenziranje vlage, tzv. znojenje. Tako je poželjno da se za vanjsku stolariju koriste profili sa termičkim mostom, dok se unutar zatvorenih prostorija mogu koristiti i “hladni” profili.

Profili bez prekinutog termičkog mosta - hladni profili

Alt Text

Aluminijski profili bez prekinutog temičkog mosta (hladni profili) nalaze široku primjenu u interijerima i na objektima gdje toplinska izolacija nije imperativ ili u uslovima izjednačene temperature na čitavoj etaži objekta bez obzira na ugrađene aluminijske ostakljene stijene (pregrade). Tipičan primjer je sistem više odvojenih kancelarija na spratu poslovne zgrade.

Profili bez prekinutog termičkog mosta - hladni profili

Alt Text

Profili s prekinutim termičkim mostom imaju karakteristike visoke kavalitete, čvrstoće i nosivosti, estetskog oblikovanja, no i ono što ih razlikuje od ostalih profila, svojstvo toplotne izolacije. Profili se sastoje iz dva dijela, koja su međusobno spojena izolacijskim materijalom poliamidnim štapom. Tako se spriječava prijenos topline s unutrašnjeg na vanjski dio i obrnuto. Elementi, izrađeni iz ovih profila i u kombinaciji s odgovarajućom izolacijskom ispunom (staklom, panelom i sl.), su toplinski izolovani. Ovi profili se koriste za one elemente i tipologije, koje moraju zadovoljiti toplinsku izolaciju, te se koriste za stambene objekte, renovacije i sl.

Profili bez prekinutog termičkog mosta - hladni profili

Alt Text

Fasadni profili se koriste u ostakljenju fasada objekta. Sistemi aluminijskih fasadnih profila se razlikuju međusobno po tri načina rješenja spajanja ispune i profila. Radi se o kontinuiranim (poligonalnim), polustru-kturalnim i strukturalnim sistemima profila i pribora. Ovi profili, osim u ostakljivanju fasada, iz estetskih se razloga mogu upotrijebiti i za uređenjenje interijera i eksterijera.

Površinska zaštita i boje profila

Svi aluminijski profili koje koristimo u svojoj proizvodnji tretirani su jednim od dva načina površinske zaštite:

Plastifikacija aluminija je površinska obrada kod koje se prvo profil čisti po određenoj proceduri i nakon toga se nanosi boja u prahu elektrostatskim pištoljem u automatskoj kabini. Nakon toga se boja suši u svrhu polimerizacije. Pečenjem dolazi do stapanja čestica praha i hemijske reakcije umrežavanja, odnosno polimerizacije ili polikondenzacije i na kraju stvaranja obojenog sloja. Proces otvrdnjavanja odvija se reakcijom koja nastaje između reaktantnih grupa poliesterske smole s otvrdnjavanjem pod utjecajem visoke temperature, tvoreći kompleksni polimer, Plastificirani aluminijski profili mogu biti u bilo kojoj boji po RAL-u, pa je samim time omogućena apsolutna sloboda izbora boja.

Eloksiranje ili anodna oksidacija aluminija je površinska zaštita, specifična za aluminij. Debljina eloksaže je od 15 – 20 mikrona. Na taj način aluminij dobija trajnu zaštitu od korozije, i specifičnu metaliziranu boju. Proces eloksiranja je ograničen na samo nekoliko različitih boja i to : prirodna boja aluminija, bronza od svjetle bronce do crne, boje inoxa od svjetle do tamne i eloksiranje u zlatnoj boji.